De oranje pompoenen, harige spinnen en enge maskers vliegen je om de oren. Eind oktober is het zo ver: Halloween. Ik heb er he-le-maal niks mee. En toch klinkt spookschrijver alsof het onderdeel van Halloween is. Ik kan je vast een geheim verklappen: het heeft er werkelijk NIKS mee te maken. Een ander geheim kom je trouwens wel te weten. Maar daarover later meer.
Wat is het dan wel hè, een spookschrijver? Misschien ken je het eerder als ghostwriter… Jij weet straks wat ghostwriting is, hoe het werkt en vooral wat jij er als drukbezette ondernemer aan hebt!
Jij hebt een verhaal. Een visie. In ieder geval iets wat de moeite waard is om te delen met de wereld (of in kleinere vorm; met je klanten). Maar dat verhaal op papier zetten? Het ontbreekt je aan tijd of als je eenmaal een paar zinnen op papier zet, blijkt het tóch nog niet zo eenvoudig. In je hoofd leek het zo’n goed verhaal. Irritant…
Wat nou hè, als dat briljante verhaal wat in jouw hoofd zit tóch op papier komt? Het leest lekker weg, kost je weinig tijd en moeite en alle credits zijn voor jou. Alsof het dus gewoon uit jouw koker komt. Hoe klinkt dat?
“Wat nou hè, als dat briljante verhaal wat al heel lang in jouw hoofd zit tóch op papier komt?”
Wat is een ghostwriter?
De ghostwriter – of dus ook wel de spookschrijver – is iemand die teksten schrijft waar iemand anders de credits voor krijgt. Het klinkt bijna als Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden voor de Harry Potter fans onder mijn lezers (net als Halloween heb ik trouwens ook niks met Harry Potter, maar dat even terzijde.)
Het is trouwens niet verboden hoor om de naam van een ghostwriter te noemen. Vaak zie je die naam terugkomen in een dankwoord of als ‘redacteur’ aan het begin van een boek in het colofon*
Waarom huur je een ghostwriter in?
Een paar goede redenen voor je op een rij:
– Dat boek wat al jaren als best bewaarde geheim in jouw hoofd schuilt? Iedere keer steekt het weer de kop op en druk je het ook snel de kop weer in, want geen tijd/gedoe/moeite/duur… Dat boek komt er nu ECHT. Tof toch?
– Als je al een paar zinnen op papier probeerde te zetten, ben je er misschien al achter: schrijven is toch niet zo simpel. Een fijne, lekker ‘weglezende’ schrijfstijl is een vak. En ik zeg altijd: ieder zijn vak.
– Wat voor jou zo logisch is, is dat voor jouw lezer zo goed als zeker (nog) niet. Jij wéét namelijk waar je het over hebt. Jouw lezer? Die heeft nog GEEN IDEE. Jouw hersenspinsels toegankelijk verwoorden, dat is een kunst. Een kunst die een goede ghostwriter beheerst.
– Deze had misschien bovenaan moeten staan: die ENORME tijdbesparing! Denk je nu nog? “Hè, maar dit kost me toch alsnog heel veel tijd? Overleg met de ghostwriter, interviews, alles bespreken, bepalen wat waar moet komen te staan, nalezen blablabla…”
THINK AGAIN.
Zeker als jouw eigen uren kostbaar zijn, is een ghostwriter snel terugverdiend.
—
Investering van jouw uren
- Kennismaking en overleg? Kost je een uurtje en kan gewoon online
- Interviews? Wekelijks een uurtje
- Alles bespreken? Max een half uurtje in de 2 weken
- Bepalen wat waar moet komen te staan? Uurtje
- Nalezen? Ik weet natuurlijk niet hoe snel jij leest en hoeveel bladzijden wijsheid er uit jouw hoofd komt? Reken 1 á 1,5 uur na ieder geschreven hoofdstuk
- En de blablabla? Dat is die heerlijke kop koffie die je gezellig een keer drinkt samen met je ghostwriter
—
De echte tijd zit in het schrijven en eventueel opmaken van jouw (e-)boek/verhaal/blog. En laat dat nou voor rekening van de ghostwriter komen. Kan jij weer doen waar jij goed in bent: ondernemen!
“Zeker als jouw eigen uren kostbaar zijn, dan is een ghostwriter zo terugverdiend!”
* ik verzon het woord niet zelf, dan had het absoluut een simpeler woord geweest. Colofon = een opsomming van de manier waarop een boek tot stand is gekomen. Je vindt er de schrijver, drukker, jaar van uitgave etc.
Nog wat tips nodig voor die TOP samenwerking met een ghostwriter?
- De belangrijkste: is die klik/chemie/passie er tussen jou en de ghostwriter? Gebruik je slimme koppie, maar durf ook naar je gevoel te luisteren. Word je begrepen? Staat iemand te trappelen om met jouw onderwerp aan de slag te gaan? Voel je die bruisende energie? En ook niet onbelangrijk: durf jij het in vol vertrouwen uit handen te geven? Want laten we eerlijk zijn, je hele ziel en zaligheid en je briljante brein uitstorten bij iemand is best spannend…
Alles afgevinkt? Check! Dit is JOUW ghostwriter. Nou ja. Bijna. Lees nog even door voor meer tips:
- Schrijven is 1 ding. Kies ook iemand uit die met je meedenkt en irritante vragen durft te stellen. Vragen die jou uitdagen én die zorgen voor dat verbluffende resultaat.
- Controlemomenten en bijsturen. Dat zijn de twee dingen die vervelende verrassingen voorkomen. Bleek na de eerste keer proeflezen van hoofdstuk 1 t/m 10 dat de schrijfstijl tóch niet bij jou past? Zonde! Vraag of je na ieder geschreven hoofdstuk mee mag lezen. Ook al is dat wellicht nog niet de geslepen diamant die helemaal af is.
Oh ja, en een goede spookschrijver komt hier trouwens zelf mee hoor! Die zit namelijk – net als jij – ook niet te wachten op dat slecht-nieuws-gesprek dat het boek ruk is.
- Spreek vooraf af wie de rechten heeft van de geschreven teksten. Is dat de ghostwriter? Of wil jij dat zelf zijn? Stichting open deur wellicht: die briljante passages uit jouw boek wil je natuurlijk wel vrij kunnen delen op bijvoorbeeld je social media kanalen zonder dat het ‘gedoe’ oplevert. Dus: jij wilt de rechten.
Misschien denk jij nu: WAAROM???
Waarom in hemelsnaam wil die ghostwriter al het werk doen en daarvoor niet de credits krijgen? Tsja… Laten we daar gewoon even over bellen binnenkort. Dan vertel ik je dat! 🙂